Güncel

2. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kadın Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta toplanan 2. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kadın Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Konferansta, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Demokratik Kadın İttifakı'nın kurulması kararı alındı.

2. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kadın Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı.

30-31 Temmuz günlerinde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta toplanan konferansa Lübnan, İran, Fas, Rojava, Türkiye, Tunus, Filistin, Afganistan, Mısır’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden 100’ün üzerinde kadın katıldı.

Konferans oturumlarında, özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika olmak üzere, uluslararası ve bölgesel koşulları analiz eden kadınlar, süren savaşlar, çatışmalarda kadınların yerinden edildiği, kaçırıldığı, suikast ve şiddete maruz kaldığı tespit edildi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki halk hareketleri, devrimler ve protesto eylemleri içinde kadın mücadelelerinin dikkat çekici şekilde yükseldiği vurgulanan konferansta, kadınların kazanımları ve ortaya çıkan olanakları nasıl değerlendireceği üzerinde duruldu. Kadınların farklı alanlarda etkin bir güç olabileceği tartışması da yürüten katılımcılar, 2. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kadın Konferansı’nda şu kararları aldı:
“■ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Demokratik Kadın İttifakı’nın kurulacağı ilan edildi. Uluslararası insan haklarına ve özgürlüklere, demokrasi ve etkin eşitliğe dayalı bir toplumun inşa edilmesi için kapsamlı bir stratejik perspektif oluşturulacak.
■ Perspektif, hedef, çalışma stratejileri ve yol haritasını oluşturmak üzere altı aylık bir bölgesel kadın komitesi oluşturulacak. Bu komite konferansta yapılan önerilerin hayata geçirilmesini sağlayacak.
■ Kadınlara yönelik insan ticareti, zorla yerinden edilme, demografik değişim, politik suikastlar ve okuma yazma bilmeme, yoksulluk, işsizlik, marjinalleştirilme ve toplumsal dışlanma gibi her türden zor ve saldırıya karşı mücadele eden tüm girişimlere dahil olunması.
■ Otoriter patriyarkal zihniyetle ve kültürel miras, gelenekler, töreler gibi zihniyetlerle, kadınları karar alma süreçlerinden dışlayan tüm yöntemleri, kurumları ve yansımalarıyla mücadele edilmesi.
■ Ulusal sembol haline gelmiş kadınların anılması.
■ Yerel, ulusal ve küresel düzeyler arasında denge oluşturulması, ağlar kurulması ve mücadele deneyimlerinin paylaşılması.
■ Kadınlar arasındaki yatay ilişkileri ve farklı kültürlerden kadınlarla bir arada çalışmanın yaygınlaştırılması.
■ Her türden aşırılıkçılıkla mücadele edilmesi (dini, düşünsel, ulusal vd.)”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu